Sist oppdatert: 20.09.2023

Se liste over 15 siste endringer

Vinteren banker på døren


13.11.08 - November kan by på det meste innen vær, nå ved inngangen til årets mer golde periode.

I et så omskiftelig vær med varierende temperaturer, skifter naturen brått ansikt. Nettopp denne doggfriske til rimkalde variasjonen er det som krydrer tilværelsen når den mørketunge vestlandsvinteren setter inn. 

Det er en sann fryd å se hvor mye liv og røre en kan oppleve ved å fóre småfuglene med mat i den kalde årstiden. På denne måten kan vi bidra til at det skapes et kvitrende og pulserende fugleliv rundt hus og hage. Rundt et slikt matfat skjer det noe nytt hele tiden, og plutselig kan det helt uventede skje. I en slik setting kan en være vitne til et naturens drama der spurvehauken jager meisene mellom trestammene i et voldsomt tempo. Ekorn, mus og større fugler kan også være en del av aktørene på denne scenen.

Denne vinteren er vi så heldige at vi kan få oppleve den fantastisk vakre sidensvansen. Vi er glade av å se at vintererla dukket opp igjen, og både korsnebb og flaggspett høres jamt og samt rundt om i Arboretet. Ornitologene som har ansvaret for Fugleprosjektet, ringmerket nettopp ca 50 meiser i løpet av en økt.

Flaggspetten viser seg å være en riktig sabotør. Den ødelegger mange av fuglekassene ved å hakke store hull i disse, gjerne også på sideveggene. En trodde at problemet var løst ved å forsterke fronten med huntonitt- eller stålplater. Men spetten flytter da bare til en av sidene på kassen og starter sitt nye "hakkeprosjekt" derifra, til stor frustrasjon for våre frivillige hjelpere til kasseprosjektet.

For tiden arbeider vi med hogst og rydding rundt om i området, og på den måten får vi også tilgang til granbar som dekkmateriale til de mest frostfølsomme plantene. Vi har allerede levert flere store juletrær til Stavanger kommune som er sendt til flere byer i England.

Ser du etter områder aktuelle for undervisning innenfor ulike fagfelt, en arena til bruk for grønn forskning og plantestudier, sporting eller andre rekreative sysler, eller bare søker litt naturnær kvalitetstid - står området til din disposisjon!Abonner på nyheter fra Rogaland Arboret »Seneste 5 nyheter fra Rogaland Arboret

20.09.23  Soppkontrollene i Arboretet
31.03.23  Vårens inntreden
01.12.22  Juletresalg og julegrøt
21.01.22  Kafeteriadriften igang igjen
15.01.22  Åpen kafeteria søndag 16. januar

Nyhetsarkivet til Rogaland Arboret »
Nettstedet er utviklet av InBusiness AS