Sist oppdatert: 12.06.2024

Se liste over 15 siste endringer

Rognefeltet

Rogn og asal (Sorbus) tilhører en svært variabel og artsrik plantegruppe. Denne formrike slekten finnes representert med alt fra de minste krypende dvergbuskene
og til større trær. Totalt finnes det over 250 arter inkl. mange såkalte småarter (microspecies).
Et stort antall av disse er danner frø ved s.k. ukjønnet formering (apomiksis), dvs. at disse fremstår som frøkonstante. Selv om det i dette området er samlet ca 120 ulike slag, forblir disse apomiktiske artene frøstabile og unngår derfor innkryssing.
I kultur er det frembrakt mange titalls hybrider og utvalgte kultivarer, inneholdende en stor variasjon i størrelse, form og farge.
Slekten er utbredt i størstedelen av den nordlige halvkule. Videre finnes den sør til Kambodsja og Nord-Afrika, nord til Grønland, og med utposter på Madeira, Taiwan og øygruppa Aleutene utenfor Alaska.

I dette feltet finnes en stor variasjon av arter og kultivarer av rogn og asal som begge tilhører slekten Sorbus. Den delen av feltet som inneholder villartene, er inndelt etter geografisk tilhørighet. Kultivarene er i sin helhet samlet i området nedenfor Asalveien.
Feltet fremstår i sitt fulle og fargerike potensiale i oktober måned. I løpet av fruktmodningen fråtser trostefuglene her i et kulørt matfat.


En vakker og bærrik rogn (Sorbus 'Eastern Promise')


Gulfrukta rogn (Sorbus 'Joseph Rock')


Selvsådd rogn med kulturopphav ved Lyngstien

Kashmirrogn (Sorbus cashmiriana)


Nybeskreven kinesisk buskrogn (Sorbus pseudovilmorinii)


Ullungrogn (Sorbus aff. commixta Nitz. 100)

Nettstedet er utviklet av InBusiness AS